טורטיקוליס אצל תינוקות – מה זה, ואיך ניתן לעזור להם?
כאשר תינוקות מעדיפים להפנות את ראשם לכיוון אחד, ומתקשים או ממעטים להפנותו לכיוון השני, סביר להניח שיש להם טורטיקוליס.
טורטיקוליס הוא סוג של מתח שרירי בלתי מאוזן, שגורם לעיוות בצוואר. מדובר בשריר מקוצר
מפרק הירך הוא מקום החיבור בין ראשה הכדורי של עצם הירך לבין שקע תואם בעצם האגן.
מפרקי ירכיים של ילודים הם סחוסיים וגמישים, והתגרמותם נמשכת חודשים רבים לאחר הלידה. חלק מהתינוקות נולדים עם בעיה במבנה מפרק הירך, שגורמת לקשר לקוי בין עצם הירך והאגן.
היפוטוניה היא מצב של טונוס שרירי נמוך. טונוס הוא מתח פנימי בשריר. מידת המתח השרירי נבדקת במצב של מנוחה. טונוס שרירי יכול להיות גבוה, נמוך או תקין.
המצאות השרירים במתח מסוים יוצרת בהם מוכנות תמידית לפעולה, ומאפשרת מעבר מכיווץ להרפיה בהתאמה לתפקוד הנדרש. טונוס תקין מאפשר תפקוד תנועתי יעיל, והתמודדות יעילה עם שינויים בלתי פוסקים כנגד כוח הכובד.
עם הלידה, גופו של התינוק עדיין שומר על צורתו העוברית המעוגלת. בשכבו על ביטנו ישבנו יהיה מעט מורם מהמזרון, כשברכיו ומפרקי ירכיו מעט כפופים. למרות שבשלב זה ראשו מהווה רבע מאורך גופו, הוא מסוגל להרים אותו מעט ולהפנותו מצד לצד. כשהתינוק יהיה בתנוחה אנכית ראשו יישמט, ולכן יהיה צריך לתמוך בו מאחור.
החל משנת 1992 קיימת הנחייה של משרד הבריאות להשכיב תינוקות לישון על הגב מחשש להגברת הסיכון למוות בעריסה. ההנחיה מתבססת על מחקרים שהראו קשר בין תנוחות השינה של התינוק לבין הסיכון למוות בעריסה. ממצאים אלה אינם חד משמעיים, והתעלומה של מוות בעריסה (מוות פתאומי של התינוק ללא סיבה ברורה בשנת חייו הראשונה) עדיין לא נפתרה.
שלב הגלגולים מתחיל בסביבות גיל 5 חודשים.
הגלגול הוא היכולת הראשונה של התינוק לצאת מהנקודה שבה הוא נמצא, ולעבור לנקודה אחרת. זהו צעדו הראשון אל החופש, ואל יכולתו להתנייד במרחב. בשלב זה התינוק מאמן את יכולתו לצאת ממצב של שיווי משקל ולחזור אליו. התרגול הזה של מערכת שיווי המשקל יתרום בהמשך להתאזנותו וליציבותו בישיבה ובעמידה.
בדרך כלל, בתקופה שבין שנה עד שנה וחצי, התינוק מתחיל ללכת.
תחילה, הוא יצעד הצידה כשהוא אוחז בשתי ידיו ברהיט. בהמשך, כשירגיש יותר בטוח, הוא יצעד חזיתית, כשהוא אוחז ביד אחת בלבד, וגם יעבור מרהיט לרהיט. לבסוף הוא יצעד ללא אחיזה כלל.
הושטת היד כדי לאחוז בחפץ, מצריכה יכולת דיוק ושליטה בשרירי היד והאצבעות. נוצר קשר עין- יד שמעורבים בו הרצון והכוונה, מעקב העיניים, מיקוד המבט, ודיוק היד אל המטרה. תחילה תנועת היד מגושמת וקופצנית, אך ככל שהתינוק חוזר על הפעולה, כך היא נהיית יותר ויותר מדויקת.
הרגליים משמשות אותנו לתנועה ולתמיכה.
תחילה לתינוק אין קשר עין עם רגליו, ומודעותו אליהן היא מעטה. ככל שהמודעות אל הרגליים תגדל, כך הן ישמשו אותו ביתר יעילות.
בסביבות גיל ארבעה חדשים, כשהתינוק על גבו, הוא מסוגל להרים את רגליו לטווח ראייה, ולהושיט את ידיו ולאחוז בהן, וכך ליצור...
ככל שהתינוק גדל, ויכולתו התנועתית משתכללת ומתפתחת, כך סקרנותו ורצונו הולכים וגוברים, ומדרבנים אותו ליותר תנועה ופעולה. ההתפתחות השכלית וההתפתחות התנועתית, קשורות זו לזו, משדרגות זו את זו, ומקדמות את התינוק משלב אל שלב.
בדרך כלל התינוק מצליח להתיישב בכוחות עצמו לאחר שלמד לזחול על שש. ממצב בו הוא נשען על כפות רגליו, בירכיו וכפות ידיו, התינוק עובר לתנוחה אנכית, בה הוא נתמך באגן וברגליו בלבד. במצב זה פלג גופו העליון חופשי לתנועה בחלל, ושתי ידיו פנויות לשימושו.
תחילה הוא יישב...
תהיה הסיבה אשר תהיה לקוליק ולעצירות, התוצאה מהכאב ומהמצוקה בהם שרוי התינוק, גורמת לכיווץ שריריו, וכתוצאה מכך להתגברות המצוקה והכאב. הפעלת התינוק בדרך המוצעת, תרפה את שריריו, תיצור נינוחות, תעזור בשחרור גזים ויציאת מעיים, וכך תביא להקלה וליציאה ממעגל הכאב.
העמידה היא השלב האחרון בתהליך הזדקפותו של התינוק, ובו הוא ניתמך בשתי נקודות בלבד. האופק הנשקף אליו מתרחב, ויכולתו התנועתית בחלל היא מקסימאלית. מרכז הכובד שלו רחוק מהקרקע, ולאחר שהוא מרגיש בטוח ויציב בעמידתו...
ציר האמצע הוא קו דמיוני החוצה את הגוף לאורכו, ומרכזו הוא הטבור.
בשלב הראשון התינוק פועל בעיקר על ציר זה, כשהוא אוסף את ידיו ורגליו אל מרכז הגוף. בהמשך תתפתח היכולת של חציית ציר האמצע לימין ולשמאל, ויתאפשרו העברות משקל מצד לצד...
התינוק שציפינו לו כל כך נולד במזל טוב! - הגענו איתו הביתה, השכבנו אותו בעריסה....ומה עכשיו?? איך נדע מה הוא רוצה, מה הוא מרגיש?
על אף שעדיין איננו יכולים לתקשר איתו במילים, ישנם ערוצים אחרים ליצירת קשר עימו. ערוצים אלו התפתחו במהלך ההריון, ועם הולדת התינוק הם בשלים לשרת אותו
בכל תינוק קיים פוטנציאל, טמונה הבטחה שמצפה למימושה. אם משווים את מוחו של האדם למוחו של כל יצור חי אחר עלי אדמות, הוא נבדל מהם באופן משמעותי בפוטנציאל הטמון בו, כלומר ביכולת הלמידה שבו. אם נערוך למשל השוואה...
תנועה מאורגנת מתרחשת כאשר מערכות השרירים מתואמות ביניהן, כלומר כשמערכת שרירים אחת מתקצרת, המערכת המקבילה עוזבת ומתארכת. באותו זמן שהשרירים הקדמיים (הכופפים) עובדים ומתקצרים, השרירים האחוריים (הזוקפים) אמורים לעזוב ולהתארך, ולהפך...
ברוב המקרים מגיעים אלי תינוקות עם עיכוב התפתחותי, שקשור במקורו לתנאי סביבה ולא לגורמים אורגניים מולדים.
עיכוב התפתחותי שקשור לתנאי סביבה כמו פינוק, שכיבה ממושכת על הגב, מיעוט של גירויים לפעילות ולתנועה וכדומה, ניתן, על פי רוב, לשיפור מהיר ואף מיידי.
כאן תוכלו למצוא קישורים למאמרים נוספים בנושא התפתחות התינוק, אשר התפרסמו באתרים שונים ברשת.